آموزش

سیستم برقی ماشین چطور کار میکند؟

سیستم برقی ماشین

یکی از مهمترین بخش‌های خودرو سیستم برقی آن است که از تجهیزات مختلفی تشکیل شده است. هر کدام از قطعاتی که درون سیستم برقی ماشین وجود دارد وظیفه‌ای را برعهده داشته و برای روشن شدن و سوخت رسانی به خودرو به‌کار می‌روند. قطعات برقی اتومبیل به دو دسته قطعات تامین‌کننده برق و قطعات مصرف کننده برق تقسیم می‌شوند. اگر می‌خواهید بدانید که سیستم برقی خودرو چگونه کار می‌کند این مطلب را تا انتها مطالعه کنید.

سیستم برقی ماشین

سیستم برق‌ خودرو از چه قطعاتی تشکیل شده است؟

قطعات تامین‌کننده برق و قطعات مصرف‌کننده برق در سیستم برق خودرو وظایف مختلفی را برعهده دارند. از قطعات مصرف‌کننده برق در سیستم برقی خودرو می‌توان به انژکتور یا کامپیوتر اتومبیل اشاره کرد. از قطعات به کار‌رفته در سیستم برق خودرو می‌توان به دینام، کوئل، دلکو، شمع، وایر شمع، مدارهای الکتریکی، آفتامات برق، فیوزها، کنترل کننده‌ها، سوکت‌ها و غیر اشاره کرد.

باتری منبع اصلی برق خودرو است که ذخیره‌سازی برق را برعهده دارد. دینام تولیدکننده برق در اتومبیل است و انرژی مکانیکی را به الکتریکی تبدیل می‌کند. وظیفه تقویت برق باتری برای استفاده شمع و ایجاد جرقه آن بر عهده کوئل است. دلکو نیز جریان برق ایجاد شده در کوئل را به شمع‌ها منتقل می‌کند و وظیفه قطع و وصل جریان برق را برعهده دارد.

در سیستم برق خودرو شمع با ایجاد جرقه در پیشرانه اتومبیل باعث روشن شدن خودرو می‌شود. وایر شمع باعث انتقال برق به شمع‌ها شده و مدار الکتریکی شامل مدارهای اصلی و فرعی برای جرقه، روشنایی و مدار شارژ هستند.

آفتامات باعث تنظیم ولتاژ تولیدی دینام شده و برای جلوگیری از آسیب رسیدن به سیستم برق خودرو از فیوزها استفاده می‌شود. از وظایف کنترل‌کننده‌ها می‌توان به قطع و وصل جریان برق در بخش‌های مختلف اتومبیل اشاره کرد. سوکت‌ها نیز به‌عنوان رابط‌های بین مصرف کننده‌های برق در اتومبیل و سیم‌ها وظایف مختلفی دارند. از خرید باطری ارزان برای خودرو بپرهیزید.

باتری‌ خودرو در سیستم برقی ماشین

تا زمانی که اتومبیل شما روشن باشد سیستم برق‌رسانی برق مورد نیاز خودرو را از طریق تبدیل انرژی مکانیکی به الکتریکی تامین می‌کند. زمانی که خودروی شما خاموش باشد وظیفه باتری است که برق مورد نیاز قطعات مختلف را تامین کند. این قطعات شامل بالابرهای شیشه، استارت اتومبیل، فلاشرها و سیستم صوتی می‌شوند. اهمیت باتری در سیستم برق‌رسانی خودرو بسیار زیاد است.

اگر این قطعه دچار مشکل شود اتومبیل روشن نمی‌شود و نمی‌توانید از خودروی خود استفاده کنید. برای اولین استارت خودرو نیاز به وجود برخی باتری‌ها است. امروز از دو نوع باتری مختلف برای اتومبیل‌ها استفاده می‌شود. باتری پراید هم در دو نمونه به‌فروش می‌رسد. اگر نیاز به تعویض باتری دارید باید در خرید باتری ماشین دقت زیادی داشته باشید تا یک محصول باکیفیت را خریداری کنید.

دینام در سیستم برقی ماشین

موتور اتومبیل از سوخت کمک می‌گیرد تا انرژی مکانیکی را تولید کند. دینام قطعه‌ای است که انرژی را مثل ژنراتور تبدیل به انرژی الکتریکی می‌کند. در حقیقت دینام در سیستم برقی خودرو به کمک یک تسمه با نام تسمه دینام برق مورد نیاز بخش‌های مختلف را تولید می‌کند. دینام برق ۱۲ ولت را تولید کرده و به‌عنوان یک منبع برق شناخته می‌شود. در صورتی که دینام خودرو خراب شود باتری شما هم خالی می‌شود. تسمه دینام به‌عنوان یکی از مهمترین تجهیزات در سیستم برقی خودرو شناخته می‌شود و در صورت هرگونه آسیب باید آن را تعویض کرد. اگر تسمه دینام وجود نداشته باشد دینام نمی‌تواند برق خودرو را تامین کند.

کوئل در سیستم برقی ماشین

همانطور که توضیح دادیم برقی که توسط دینام تولید می‌شود ۱۲ ولت دارد. این ولتاژ نمی‌تواند جرقه را توسط شمع‌ها ایجاد کند بنابراین باید قطعه‌ای وجود داشته باشد که ولتاژ را افزایش دهد. برای جرقه زدن شمع نیاز به برق ۷۰۰۰ ولت وجود دارد که این کار به عهده کوئل در سیستم برق‌رسانی اتومبیل است. کوئل که یک ترانسفورماتور فشار قوی است، تقویت برق باتری و دینام را بر عهده داره و برق را به شمع می‌رساند. این قطعه از دو سیم پیچ اولیه و ثانویه تشکیل شده که بر اساس قانون القای الکترومغناطیس در فیزیک کار می‌کند.

دلکو در سیستم برقی ماشین

در خودروهای مختلف با توجه به تعداد سیلندر پیشرانه‌ای که وجود دارد از شمع‌های گوناگون استفاده می‌شود. یک خودرو چهار سیلندر دارای چهار شمع برای ایجاد جرقه و احتراق در موتور است. یک قطعه باید برق را میان شمع‌ها تقسیم کند که این قطعه دلکو نام دارد. از اگر وظایف این قطعه می‌توان به قطع و وصل جریان نیز اشاره کرد.

شمع‌ها در سیستم برقی ماشین

شمع‌ها به عنوان آخرین قطعه در مدار جرقه زنی سیستم برق‌رسانی اتومبیل شناخته می‌شوند. هرچه زمان و کیفیت جرقه زدن شمع‌ها سریع باشد عملکرد موتور افزایش پیدا می‌کند. باید هر ۸ تا ۱۰ هزار کیلومتر شمع‌ها را در خودرو تعویض کنید تا کیفیت آنها افزایش پیدا کند.

از انواع شمع‌ها می‌توان به شمع گرم، شمع سرد، شمع نیکلی و شمع‌های چند الکترودی اشاره کرد. در صورتی که بخواهید شمع را برای سیستم برق خودرو خود خریداری کنید باید به برند و کیفیت آن توجه زیادی داشته باشید.

فیوزها در سیستم برقی ماشین

داخل فیوزهای خودرو چند رشته سیم نازک وجود دارد که توانایی عبور جریان برق بسیار بالا را ندارد و در صورتی که این جریان افزایش پیدا کند این سیم‌های نازک قطع شده و فیوز می‌سوزد. خراب شدن فیوز باعث می‌شود که اتومبیل از آسیب جدی در مدارهای مختلف خود محفوظ شود.

اگر در مسیر تمامی مدارهای الکتریکی خودرو فیوز وجود نداشته باشد باعث آسیب به قطعات برقی مختلف آن می‌شود. اتصالاتی که در سیستم سیم‌کشی اتومبیل ایجاد می‌شود توسط فیوز خنثی می‌شوند. در هر خودرو یک جعبه فیوز وجود دارد که فیوزهای مدارهای مختلف درون آن قرار می‌گیرند. در صورتی که هر یک از این فیوزها بسوزد باید یک فیوز جدید را جایگزین آن کنید.

سیستم برقی ماشین

رنگ سیم‌ها در اتومبیل نشانه چیست؟

در سیستم برق اتومبیل سیم‌های بسیار زیادی وجود دارند که هر یک از آنها با رنگ مخصوصی به‌کار می‌روند. رنگ سیم‌ها با توجه به کاربرد آنها شناخته می‌شود.

  • آبی: سیم بین کلید و چراغ‌های بزرگ جلوی خودرو
  • آبی و سفید: برای چراغ نور بالای جلوی اتومبیل
  • آبی و قرمز: برای چراغ نور پایین جلوی اتومبیل
  • قرمز: بین کلید و چراغ‌های کوچک جلو و عقب اتومبیل
  • زرد: سیم میان دینام و جعبه فیوز و همچنین سیم چراغ شارژ
  • سبز: سیم‌ میان فیوز و مصرف‌کننده‌ها و همچنین چراغ راهنما
  • سبز و سفید: چراغ راهنمای سمت راست
  • سبز و قرمز: چراغ راهنمای سمت چپ
  • سبز و بنفش: چراغ ترمز
  • سبز و قهوه‌ای: چراغ دنده عقب
  • سفید: سیم متصل به کوئل، چراغ روغن و چراغ‌های اخطار دهنده
  • مشکی: برای اتصال بدنه

برای اطلاعات بیشتر درباره خودرو می‌توانید مقاله نکات کلیدی برای نگهداری از باتری خود را در زمستان را در همین سایت مطالعه کنید.

5/5 - (35 votes)
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها